Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ρεκόρ αποχής στο Β' γύρο

Εκτος ορίων η αποχή στις χθεσινές εκλογές, θα μπορούσε να εκλέξει δήμαρχο ή περιφερειάρχη με ποσοστά που άγγιξαν... ταβάνι, σημειώνοντας ρεκόρ στα εκλογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο μέσος όρος της αποχής έφτασε το 54% σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό της αποχής στις περσινές ευρωεκλογές (47%) που είχε θεωρηθεί, τότε, εξαιρετικά μεγάλο.
Στην Αθήνα η αποχή άγγιξε το ιλιγγιώδες ποσοστό 65,25% όπως και στην Κεφαλονιά (ποσοστό 64,3%), σε ενσωμάτωση που έφτανε το 20%. Στην κορυφή η Λήμνος, με 72,24% αποχή.

Ρεκόρ σε επίπεδο Περιφέρειας σημείωσε το Βόρειο Αιγαίο με αποχή 62,9%, ενώ γύρω στο 59% κυμάνθηκαν και οι Περιφέρειες Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδας. Η μικρότερη αποχή στις περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας, γύρω στο 48%.
Αν θελήσει κάποιος να συγκρίνει τα ποσοστά αποχής μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση είχε η Δυτική Ελλάδα με 22,82% μονάδες διαφορά από τον α' μέχρι τον β' γύρο, με δεύτερη τη Στερεά Ελλάδα με διαφορά 19,14%. Μικρότερη διαφορά καταγράφηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 10,89% μονάδες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συγκρίσεις με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 γιατί τότε ίσχυε το ποσοστό εκλογής του 42% κι έτσι ήταν πολύ λίγες οι περιοχές στις οποίες πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές εκλογές. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002, ο μέσος όρος για τον α' γύρο στις Δημοτικές εκλογές ήταν 27,38% και στον β' γύρο 30,59%. Αντίστοιχα, η αποχή στον α' γύρο στις νομαρχιακές εκλογές ήταν 27,21% και στον β' γύρο 33,52%.

Ελευθεροτυπία

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/11/10 11:41

    ετοιμάστε τώρα βαζενίλη που έρχεται η τρόικα και μετά ασχολείστε με το μήνυμα της αποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/11/10 14:24

    Ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος σχολιάζοντας το αποτέλεσμα είπε ότι «η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΔΝΤ έγινε κατανοητό. Παρά το τόσο σκληρό πρόγραμμα, οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να το υποστηρίξουν, έγινε κατανοητό στον πληθυσμό ότι ήταν αναγκαίο και αυτός τελικά υποστήριξε στην πλειοψηφία του την υπάρχουσα κυβέρνηση».

    «Τα νέα προγράμματα του ΔΝΤ, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχουν συγκροτηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά με την προστασία των πλέον αδύναμων, των πλέον ευάλωτων», εξήγησε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Στρος Καν.

    ΕΥΓΕ ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή