Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα...


Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Το αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση είναι αξιόπιστο» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας όμως και την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δεδομένης της ύφεσης το 2010.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», καθώς οι ελληνικές Αρχές, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να σεβαστούν τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup αφού επισήμανε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2010, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογή του προγράμματος δημιοσιονομικής εξυγίανσης πήρε η Ελλάδα και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για την ελληνική αποφασιστικότητα» της δημοσιονομικής πολιτικής, ανέφερε ο Β.Σόιμπλε, υποστηρίζοντας πως πριν από λίγους μήνες κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως η Αθήνα θα μπορούσε να υλοποιήσει τέτοια μέτρα αυστηρής λιτότητας.

«Δεν εξετάζεται η αναδιάρθρωση χρέους»

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωση τους ελληνικού χρέους ο κ. Γιούνκερ για άλλη μια φορά το απέκλεισε: «δεν αποτελεί επιλογή προς εξέταση. Οι ελληνικές αρχές δεν την εξετάζουν».

Επίσης ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε τις αντιρρήσεις του και τις επιφυλάξεις του για την γερμανική πρόταση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση χρέους με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης στην Ευρώπη.

«Δεν ξέρω κανέναν στην Ευρώπη - και γνωρίζω πολλούς έξυπνους, αξιόπιστους ανθρώπους - που να εξετάζει πραγματικά αυτή την επιλογή, και αυτός είναι ο λόγος, που ανεξάρτητα από την περίπτωση της Ελλάδας, είμαι πολύ επιφυλακτικός με την επιβολή εκ των προτέρων θεωρητικών κανόνων που να λένε ότι στα πλαίσια του μηχανισμού διάσωσης στην Ευρώπη θα πρέπει πάντα να γίνεται αναδιάρθρωση με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Είμαι υπέρ αυτού, αλλά είμαι αντίθετος στο να γίνει κάτι τέτοιο κανόνας, ο οποίος θα εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση» είπε ο κ. Γιούνκερ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Δεν θα πρέπει να δίνουμε στους επενδυτές που δεν είναι Ευρωπαίοι την εντύπωση ότι, όταν επενδύουν στην Ευρώπη, ειδικά στην περιφέρεια της ευρωζώνης, θα εγκλωβίζονται σε ένα σύστημα που σε κάθε περίπτωση, αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου, θα σημαίνει ότι οι επενδυτές έπαιξαν ρόλο στην επίλυση της κρίσης» πρόσθεσε.

«Ναι» σε ευρωομόλογο

Θετικός εμφανίστηκε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ στο ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωομόλογου, προτρέποντας τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να σκεφθούν να προχωρήσουν στην έκδοση «κοινών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να διασφαλιστεί το ευρώ στην περίπτωση νέων κρίσεων.

«Αν σκεφτούμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό επίλυσης κρίσεων, τότε θα πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με την ιδέα του ευρωομολόγου» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, προτείνοντας μάλιστα τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα.

«Νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να θέσουμε αυτό το θέμα των ευρωομολόγων και θα ήμουν ευγνώμων [...] αν μπορούσαμε να συστήσουμε μια υποεπιτροπή, μέρος αυτή της επιτροπής, που να ασχοληθεί με ηρεμία με το θέμα, μακριά από τα φώτα των μέσων» είπε.

Τα 16 κράτη-μέλη, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, μοιράζονται ένα νόμισμα, το ευρώ, όμως τις δανειακές ανάγκες τους τις εξυπηρετούν, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

Έτσι, παραδείγματος χάρη η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με διαφορά απόδοσης (σπρεντ) για τα ομόλογά της, την ώρα που η Γερμανία για τα δικά της δάνεια έχει ελάχιστο κόστος.

«Ας σκεφθούμε, λοιπόν, την έκδοση ευρωομολόγων, θα το ήθελα αυτό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ εξηγώντας ότι έτσι, «τα μέλη της ευρωζώνης εφεξής θα είχαν κοινό χρέος [...] και η δανειακή αγορά θα ήταν ομαλότερη, ενώ και ο δανεισμός γιά κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία κι η Ελλάδα θα ήταν ευχερέστερος».

Βέβαια το θέμα του ευρωομολόγου είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Γερμανίας.

Σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ σχολίασε: «Δεν σημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι πάντα η χώρα με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξουν ξεχωριστές συζητήσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Αλλά όλα αυτά τα πράγματα εξετάζονται. Συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου. Θα πρέπει να σκεφτούμε για το απίθανο και για το πιθανό την ίδια στιγμή».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του σχετικά με τη σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που καταβάλουν οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
in.gr

3 σχόλια:

  1. Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει τους σταυρούς των εκλογών και έχουμε ανεπίσημες ανακοινώσεις νέων μέτρων?

    Το κάναμε τουμπεκί τόσον καιρό για να μην ψηφίσουμε οργισμένοι και πέσουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ?

    Και πάλι βέβαια θα είχε... νικήσει, απλά θα είχε νικήσει λιγότερο... (???)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/10 09:15

    Δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε ως λαός με το αποτέλεσμα των εκλογών, οπότε καλό ξεκωλιασμα, απολαύστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/11/10 19:32

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ !!!
    ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή