Ο Ανδρέας Λοβέρδος διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και πως θα ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρησή του. Στα όργανα ελέγχου προστίθενται 800 επιθεωρητές εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Οι ελεγκτές (και οι δήμοι) θα είναι υπόλογοι στο υπουργείο Υγείας, από το οποίο θα εκδίδεται κάθε εβδομάδα αναφορά αποτελεσματικότητας.
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις για το κάπνισμα θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή. Ο αντικαπνιστικός νόμος 3868/2010 -είπε- δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Αντώνης Δημόπουλος ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ενημερωτική εκστρατεία στα σχολεία και στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Αν. Λοβέρδος απέδωσε την αδυναμία εφαρμογής των μέτρων στους ελλιπείς ελέγχους, κυρίως από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας:
«Οι ελεγκτικές αρχές δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει ή έχει ελάχιστα μέλη. Σε άλλες, οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να δώσουν τις κατάλληλες εντολές, λόγω δημοτικών εκλογών».
Σε ένταση των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση (φωτογραφία αρχείου)
Ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης ανέφερε ενδεικτικά δύο περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε μεγάλη δυσαναλογία καταγγελιών για παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και προστίμων. Σε έναν δήμο ?εξήγησε? έγιναν 3.400 καταγγελίες και καταλογίστηκαν μόλις 370 πρόστιμα, ενώ σε έναν άλλο έγιναν 5.000 καταγγελίες και επιβλήθηκαν μόλις 1.000 πρόστιμα.
Ο Αν. Λοβέρδος κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες περί απόρριψης από τον πρωθυπουργό των θέσεών του για δικαιώματα καπνίσματος υπό προϋποθέσεις.
Στο υπουργικό συμβούλιο ?εξήγησε? παρουσίασε δύο προτάσεις. Η πρώτη προέβλεπε κάπνισμα σε συγκεκριμένους χώρους, όπου διατίθεται αλκοόλ, και η δεύτερη διατήρηση της απαγόρευσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, υιοθετήθηκε η δεύτερη, αλλά και οι δύο προτάσεις είχαν ως βασική προϋπόθεση να υπάρχει επαρκής έλεγχος: «Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίσει να γελοιοποιείται».
Εγκύκλιος
Ποιοι βεβαιώνουν τα πρόστιμα των παραβάσεων
Ποιοι βεβαιώνουν τα πρόστιμα των παραβάσεων
Κυρίαρχος είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους ελέγχους για το κάπνισμα, όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Αντώνη Δημόπουλου. Αρμόδιες αρχές και όργανα ελέγχου, βεβαίωσης των παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων ορίζονται οι υγειονομικές υπηρεσίες των οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας.
Ο νόμος 3868/2010 προβλέπει ότι πρόστιμα επιβάλλονται σε όσους καπνίζουν σε δημόσιους κλειστούς χώρους, αλλά και στους υπευθύνους των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στους υπευθύνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών επιβάλλονται πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις παράβασης του νόμου. Σε κάθε υποτροπή τα πρόστιμα διπλασιάζονται. Στην τέταρτη σφραγίζεται προσωρινά το κατάστημα για δέκα ημέρες και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια. Στους καπνίζοντες τα πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ για όσους καπνίζουν σε νοσοκομεία ή σχολεία. Για τους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα προβλέπονται και πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου