Με τη λέξη κρίση καταλήγει πλέον το 95% των προτάσεων που λέμε, είναι το κερασάκι στη τούρτα μας, η μαρμελάδα στη φρυγανιά μας, ο λόγος για να δούμε ειδήσεις αλλά και για να κλείσουμε τη τηλεόραση, το βασικό θέμα συζήτησης σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, στο μεσημεριανό τραπέζι, στη δουλειά, στα ψώνια παντού, είναι ακόμα... και αφορμή για ανέκδοτο.
Εύκολα μια μικρή δημοσκόπηση θα μας έδειχνε ξεκάθαρα, ότι η λέξη κρίση, συνδέεται στο μυαλό των ανθρώπων με αρνητικές συνέπειες και καταστάσεις.
Η έννοια που κυρίως χρησιμοποιούμε περιγράφει, μια ασταθή και επικίνδυνη κοινωνική κατάσταση, που αφορά την οικονομία της χώρας, η οποία εμπεριέχει επικείμενες απότομες αλλαγές, μια περίοδο δοκιμασίας και εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, διερχόμαστε μια περίοδο, δύσκολη, όπου όλα αλλάζουν, όλα αναθεωρούνται και αναμορφώνονται. Η δουλειά για την οποία κάποτε γκρινιάζαμε, τώρα είναι πολύτιμη και αισθανόμαστε τυχεροί που την έχουμε, ο μισθός που κάποτε θεωρούσαμε μικρό, σήμερα συγκρινόμενος με την ανεργία φαίνεται αρκετός.
Ίσως πολλοί από μας ξαναγράφουμε τη λίστα μας, ίσως τελικά να μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη πρόσκαιρη χαρά που μας δίνει ένα καινούριο αμάξι και μερικά μπλουζάκια. Ίσως τελικά μια βραδιά με φίλους στο σπίτι να προσφέρει την ίδια χαρά με μια βραδιά σε reserve τραπέζι σε κάποιο club. Ίσως τελικά αυτό που μας κάνει πιο πολύ ευτυχισμένους είναι να βλέπουμε τους δικούς μας ανθρώπους ευτυχισμένους. Ίσως τελικά βγούμε από αυτό καλύτεροι. Ίσως τελικά...ότι δεν έχεις είναι αυτό που δε χρειάζεσαι....
Όλα γύρω μας αλλάζουν βίαια, αλλάζουμε κι εμείς.Ο πλούσιος γίνεται φτωχός, ο αλαζόνας ταπεινός, ο ψεύτης και ο κλέφτης πιάνονται.
Η λέξη κρίση έχει πολλές έννοιες, όπως για παράδειγμα σημαίνει την διανοητική δύναμη που έχει κάποιος να κρίνει και να αποφαίνεται για κάτι, να ξεχωρίζει το ορθό από το σφάλμα. Και βέβαια χαρακτηρίζει τη διάσημη "ημέρα της κρίσης" τη Δευτέρα Παρουσία, όπου θα κριθούν ζώντες και νεκροί και θα διαχωριστούν οι αμνοί από τα ερίφια.
Διαφαίνεται άραγε, μέσα σε όλα αυτά η θετική της έννοια; Είναι άραγε νόμισμα με δύο όψεις, όπως είχε πει ο Κομφούκιος; Είμαστε έτοιμοι να δούμε την άλλη όψη του νομίσματος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου