Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η δωρεάν διαφήμιση της Ελλάδας μέσω Hollywood κολλάει στη γραφειοκρατεία.


«Κατά καιρούς ξένες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές εταιρείες παραγωγής υποβάλλουν αιτήματα προς το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια για γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους. Σχεδόν πάντοτε, ωστόσο, οι υπηρεσίες του καθυστερούν χαρακτηριστικά, κάνουν μήνες ολόκληρους μέχρι να τους απαντήσουν. Μπροστά στην αργοπορία αυτή, επιλέγουν τελικά να κάνουν τα φιλμ τους σε Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία...». 



Αύξηση των αφίξεων για μια ολόκληρη τριετία καταγράφηκε από το 2000 στην Κεφαλονιά, με αφορμή και την επιτυχημένη προβολή της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» που γυρίστηκε στο νησί. Νίκολας Κέιτζ, Πενέλοπε Κρουζ και Ειρήνη Παπά, σε συνδυασμό βεβαίως και με τις φυσικές επτανησιακές ομορφιές, αποδείχθηκαν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό. 

Ανάλογα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ και τόνωση της αγοράς των τοπικών κοινωνιών απέφεραν και οι υπόλοιπες διεθνείς παραγωγές που κινηματογραφήθηκαν στην Ελλάδα. «Μamma mia!» με τη Μέριλ Στριπ, τον Πιρς Μπρόσναν και τον Κόλιν Φερθ διαφήμισαν άριστα, για παράδειγμα, τη Σκόπελο. Το ίδιο και ο πιο πρόσφατος «Ερωτας α λα ελληνικά» με τη Νία Βαρντάλος, τον Ρίτσαρντ Ντρέιφους και τον Αλέξη Γεωργούλη να γυρίζουν σκηνές σε Αθήνα, Σούνιο και Ολυμπία. Οι Αντζελίνα Ζολί και Τζέραρντ Μπάτλερ με τη σειρά τους ανέδειξαν διεθνώς ακόμα περισσότερο τη Σαντορίνη μέσω της ταινίας «Λάρα Κροφτ». Εξίσου ευρεία προβολή χάρισαν παλαιότερα στην Υδρα με «Το παιδί και το δελφίνι», οι αξέχαστοι Μελίνα Μερκούρη και Αλέξης Μινωτής, ενώ και «Το απέραντο γαλάζιο» εξακολουθεί και σήμερα να κάνει ευρέως γνωστή την Αμοργό. Σειρά έχει από φέτος η Σάμος που προσδοκά βραχυπρόθεσμα παρόμοια οφέλη με δύο νέες ταινίες από το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ (ο ινδικός κινηματογράφος), προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τον «Πυθαγόρα: οι Πύλες του Φωτός» ετοιμάζεται να κινηματογραφήσει- και σε Πίνδο, Μετέωρα- η αγγλική εταιρεία παραγωγής Fountain Οf Life Ρroductions, με μια μικρή καθυστέρηση λόγω αντικατάστασης του ασθενούς σκηνοθέτη της. Τζέραρντ Μπάτλερ, Πενέλοπε Κρουζ, Μπεν Κίνγκσλεϊ και άλλα τρανταχτά ονόματα της αφρόκρεμας του σινεμά μαγνήτισαν ήδη φέτος το καλοκαίρι σε αφίσες τα βλέμματα ελλήνων και ξένων επισκεπτών του νησιού. 





Στη δεύτερη περίπτωση, τα γυρίσματα της ινδικής ταινίας αστυνομικού μυστηρίου «Game» ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Μάιο στη Βορειοδυτική Σάμο, με τη συμμετοχή δημοφιλών στην πολυπληθή χώρα τους ηθοποιών και σκηνοθέτη. Το φιλμ αυτό αναμένεται να προβληθεί στα τέλη του 2010 σε Βομβάη, Νέο Δελχί και όχι μόνο. Οι σκηνές που γυρίστηκαν στο νησί είναι σαραντάλεπτης διάρκειας. 





«Υπήρχε σύγχυση αρμοδιοτήτων. Τώρα το λύσαμε»




Εδώ και τρεις μήνες, την αρμοδιότητα για την έγκριση και έκδοση των αδειών κινηματογράφισης ταινιών από ξένα κι ελληνικά studio κι εταιρείες παραγωγής έχει πλέον το υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού και Τουρισμού, Τμήμα Θεαμάτων- Ακροαμάτων) κι όχι το υπουργείο Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας- Ενημέρωσης), όπως παλαιότερα. Σε αυτήν ακριβώς την αλλαγή στο καθεστώς αρμοδιότητας αποδίδει την καθυστέρηση στις διαδικασίες ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. Οπως λέει, «έπρεπε στο διάστημα αυτό να γίνουν οι κατάλληλες θεσμικές διευθετήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Τώρα, ωστόσο, το σχετικό ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί: στο εξής, οι σχετικές αποφάσεις αδειοδότησης θα εκδίδονται πιο γρήγορα. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα απαντηθούν κι όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις...». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου