Στους «κερδισμένους» της φετινής χρονιάς ανήκουν η Ρόδος και η Κως από τα Δωδεκάνησα, η Κεφαλονιά από τα Ιόνια και η Σαντορίνη από τις Κυκλάδες. Στους «χαμένους» συμπεριλαμβάνονται το Ηράκλειο και τα Χανιά, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική, ενώ στην κατηγορία «ίσα βάρκα, ίσια νερά» είναι η Κέρκυρα, η Σκιάθος και η Δυτική Ελλάδα.
Η Κεφαλονιά τον Αύγουστο σημείωσε αύξηση κατά 11,90%, ανεβάζοντας τις αφίξεις του 8μήνου στο 4,99%. Η αγγλική αγορά ανταποκρίθηκε στις συγκρατημένες τιμές και τις προσφορές, ενώ σημαντική είναι και η προσέλκυση Ελλήνων τουριστών.
Οσο για τα τουριστικά έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 11,9% στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς (375 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι), ενώ μόνο ο Ιούνιος κατέγραψε μείωση της τάξης του 15,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. «Ως προς τις αφίξεις ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα, με μια ελαφριά πτώση», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης. «Σε ό,τι αφορά όμως τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%, αφού οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».
Οι μειωμένες τιμές πόρτας από τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι συνεχείς προσφορές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η μεγάλη έκταση που έχει πάρει το σύστημα διακοπών all inclusive αποτρέποντας τους τουρίστες από το να ξοδεύουν λεφτά εκτός ξενοδοχείου, αλλά και η οικονομική κατάσταση των χωρών προέλευσης των τουριστών συνεπάγονται τη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών.
Η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη έχει πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, εμφανίζοντας διαφοροποιήσεις όσον αφορά στο ύψος της αλλά και στο πού διατίθενται τα χρήματα αυτά, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης των τουριστών. Ετσι λοιπόν, οι πιο κιμπάρηδες τουρίστες φαίνεται να είναι οι Αυστραλοί, οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, διαθέτοντας πάνω από 1.000 ευρώ το άτομο σε κάθε τους ταξίδι στη χώρας μας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου