Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Κερδοσκοπία στη βενζίνη




Κερδοσκοπία και στην αγορά των καυσίμων δοκιμάζει τις διακοπές των καταναλωτών. Μέχρι και 18,4 λεπτά το λίτρο η διαφορά ανάμεσα στο ακριβότερο και φθηνότερο βενζινάδικο μέσα στον ίδιο τον νομό.

Οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε νησιά «χτύπησαν» ακόμη και τα 1,75 ευρώ ανά λίτρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στον Νομό Λασιθίου, όπου καταγράφεται η ακριβότερη αμόλυβδη.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εστιάζει το πρόβλημα σε οκτώ νομούς εκ των οποίων οι επτά νησιωτικοί και μάλιστα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Σ. Κομνηνός απέστειλε εγκύκλιο στους νομάρχες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον νομό Λασιθίου. Το εύρος τιμών είναι στα 17,5 λεπτά το λίτρο. Ο νομός Ρεθύμνου έχει τη μεγαλύτερη «ψαλίδα» που είναι στα 18,4 λεπτά το λίτρο. Ακολουθούν η Κέρκυρα με απόκλιση στα 14 λεπτά, η Φωκίδα με 13 λεπτά, τα Χανιά με 11,6, η Κεφαλονιά με 11,5 λεπτά το λίτρο, η Σάμος με 10,2 λεπτά και η Χίος με 8,1 λεπτά το λίτρο.
Στην εγκύκλιό του ο κ. Κομνηνός επισημαίνει στους οκτώ νομάρχες: «Επειδή από τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων προκύπτει ότι στις περιοχές ευθύνης σας διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απαιτείται η επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού (εναρμονισμένες πρακτικές, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κλπ.)».
Ελεγχοι σε βενζινάδικα
Ο ίδιος τους καλεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων προς τα βενζινάδικα και υποδεικνύει τις ενέργειες των αρμόδιων υπαλλήλων: Ειδικότερα οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν:
1. Στην υποχρέωση των πρατηριούχων να έχουν αναρτημένη πινακίδα με τις τιμές πώλησης του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο) ανεξάρτητα από την αναγραφή των τιμών επί των αντλιών.
2. Στη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής στην αναρτημένη πινακίδα των υγρών καυσίμων που εμπορεύονται και
3. Στην υποχρεωτική ανάρτηση των τιμών στο Παρατηρητήριο Καυσίμων.
Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι οι πρατηριούχοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που προβλέπονται από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις, τότε οι υπηρεσίες θα κινούν τη διαδικασία επιβολής στους φορείς των επιχειρήσεων των νόμιμων κυρώσεων».
Ο κ. Κομνηνός ζητά τα αποτελέσματα των ελέγχων να αποσταλούν στο υπουργείο μέσα σε τέσσερις μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου