Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

Τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο θέτει επί τάπητος, για μία ακόμη φορά, ο επικεφαλής του συνδυασμού “ΑΝΑΣΑ” Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος θεωρεί το θέμα αυτό μείζον για την περιοχή μας και για το λόγο αυτό ζητά από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Γεωργαλίδη να ενημερώσει τους κατοίκους των νησιών για το ζήτημα αυτό και προτείνει να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του νέου αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά το νησί μας, είναι γνωστό ότι η Ζάκυνθος έχει κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία είναι γνωστά από την αρχαιότητα, στην περιοχή του Κερίου, όπως επίσης και οι προσπάθειες για γεωτρήσεις, οι οποίες σταμάτησαν, για “άγνωστους λόγους”, ενώ πρόσφατα άρθρα κάνουν λόγο για μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας, το οποίο μπορεί να δώσει στην κατανάλωση πολλά εκατομμύρια βαρελιών του μαύρου χρυσού.
Φυσικά, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες εντάσσονται στα γενικότερα σχέδια ανάπτυξης της χώρας μας και εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα, ενώ σχετίζονται άμεσα με την εξωτερική μας πολιτική, τόσο στα ανατολικά σύνορα, όσο και στα δυτικά, καθώς και η κατά τα άλλα φίλη και γείτονα Ιταλία, εγείρει ζήτημα των έξι μιλίων και για τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, όπως θέτει και η Τουρκία στο Αιγαίο.

Θ. Γαλιατσάτος: “Να τεθεί το θέμα των πετρελαίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο”! 
Η ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου για το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή μας, έχει ως ακολούθως:
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αναφορές και οι ενδείξεις γύρω από δραστηριότητες που σχετίζονται με έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Ειδικότερες αναφορές γίνονται για περιοχές, που αποτελούν ζωτικό χώρο των νησιών μας, όπως η περιοχή των Διαπόντιων νησιών, η περιοχή νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και η περιοχή ανάμεσα στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.
Επειδή το θέμα σχετίζεται άμεσα με την εξωτερική πολιτική της χώρας, την καλή γειτονία και, φυσικά, την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία. (Υπενθυμίζουμε την ακυρωθείσα συμφωνία συνεκμετάλλευσης Ελλάδας – Αλβανίας, καθορισμός ΑΟΖ).
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες διαδικασίες εξελίσσονται στην περιοχή μας, με τελευταία την παραχώρηση τεσσάρων περιοχών, το 1997, για ερευνητικές γεωτρήσεις (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Πατραϊκός κόλπος) σε δυο εταιρείες του εξωτερικού, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για αποτελέσματα των ερευνών.
Επειδή τόσο οι ερευνητικές αυτές δραστηριότητες, όσο και κυρίως η πραγματοποίηση της εκμετάλλευσης ενδεχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου συνιστούν σοβαρή περιβαλλοντική παρέμβαση με ορατούς κινδύνους περιβαλλοντικής αλλοίωσης και καταστροφής.
Επειδή η ενδεχόμενη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή των Ιόνιων νησιών ανατρέπει το σημερινό αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή, καθώς και τις μέχρι τώρα εκφρασμένες στρατηγικές ανάπτυξης των κάθε είδους συλλογικών φορέων.
Για όλους τους παραπάνω σοβαρούς λόγους πιστεύουμε ότι απαιτείται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Πρέπει, λοιπόν, άμεσα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών κ. Γεωργαλίδης να ενημερώσει τους πολίτες και οπωσδήποτε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο, αιρετό πλέον, Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα, σε ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και των περιφερειακών φορέων. Οι πολίτες των Ιονίων νησιών πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην γειτονιά τους και πως καθορίζεται το παρόν και το μέλλον τους!
imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου